צילום: עמוס לוין

המטרה- ייצוא דובדבנים איכותיים לאירופה טרום עונת הבשלתם שם

 

מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון, במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, משרד החקלאות וענף הפירות במועצת הצמחים, קיימו תצוגת זני דובדבן חדשים, משובחים, מתוקים, מוצקים, טעימים, בעלי צורה ייחודית וחיי מדף ארוכים, המטופחים על ידי חוקרי מו"פ צפון, במסגרת תכנית ה'אינטרודוקציה'- אקלום והשבחת זנים חדשים, בחוות המחקר של מו"פ צפון-בגליל (חוות מתתיהו) ובגולן (חוות פיכמן).

 

מטרת המחקר הינה לאתר זנים חדשים ולאקלמם בצפון, בכדי ליצור יתרון כלכלי ושיווקי למגדלים' באמצעות שיפור איכות, פציחות, עמידות ומתיקות הדובדבנים וכן הארכת עונת ההבשלה והשיווק שתאפשר להקדים את הבשלת יבול הדובדבנים באירופה ולפתוח בעתיד את ענף הדובדבן הישראלי לייצוא.

 

בתצוגת זני הדובדבן שהתקיימה ב'חוות מתתיהו' בגליל ובבית הקירור "בראשית" בגולן, הוצגו בפני חוקרים ומגדלים 15 זני דובדבן חדשים שניטעו בשנת 2016 בחוות המחקר. בין זני הדובדבן הבולטים שהוצגו לראשונה בישראל:

זנים לבנים מובחרים מתוקים וטעימים- 'רנייר ספורט'- זן דובדבן לבן בעל לחי אדומה, ארומטי, המגיע לגודל גדול וזן לבן נוסף ה'סטארדסט'- בצורת לב והעץ בעל יבול שופע. לשני זנים אלו יתרון שיווקי נוסף בכך שהם מאריכים את עונת הדובדבן הלבן, כאשר 'רנייר ספורט' מבשיל לפני זן ה'רנייר' המוכר והפופולרי בשוק הישראלי, זן ה'סטארדסט' מבשיל אחריו.

עוד זני דובדבן שהוצגו לראשונה: הזן הבכיר 'ארליז', חמצמץ וטעים, זן מקדים שיצור יתרון כלכלי למגדלים מול המתחרים מאירופה ויגוון את ההיצע.

הזן האפיל 'סקינה', בעל יבול שופע, מוצק מאד, בעל יכולת גבוהה להשתמר וחיי מדף ארוכים וזן ה'סומיט', המצטיין במראהו, עם צורה מרהיבה של לב וצבע אדום כהה מאוד, טעים מאד, מתוק ומגיע לגודל גדול, האהוב על הצרכנים.

 

ד"ר מיכל אקרמן-לברט, חוקרת עצי פרי נשירים במו"פ צפון-מיגל: "תקופת ההבשלה ושיווק הדובדבן בארץ היא כיום בחודשים מאי עד יולי, במקביל לזו של אירופה וזאת על אף שתנאי האקלים הייחודיים שיש בישראל מאפשרים להקדים את עונת הבשלת הדובדבן לפני העונה במדינות אירופה. לפיכך, אחת המטרות המרכזיות במחקר של תכנית האינטרודוקציה, היא להביא לגידול בישראל זנים מקדימים ואיכותיים שיאפשרו לממש ייצוא של דובדבנים איכותיים למדינות אירופה, טרום ההבשלה של הדובדבנים שם וכן הארכת עונת הדובדבן לטובת הצרכן", אומרת ד"ר אקרמן-לברט ומוסיפה: "בדרך זו, של הקדמת ההבשלה או דחייתה, אנו שואפים ליצור יתרונות כלכליים ושיווקיים עבור המגדלים וכן לאפשר להם יציבות ושגשוג, גם אם יצטרכו להתמודד בעתיד הקרוב אל מול שינויים רגולטוריים, כגון פתיחת הייבוא מטורקיה, שהיא יצרנית הדובדבן הגדולה בעולם. אנו מאמינים שהישראלים יעדיפו תמיד פירות טריים, איכותיים ובריאים תוצרת כחול לבן".

 

תצוגת זני הדובדבן החדשים התקיימה ביזמת אייל יונאי, יו"ר שולחן דובדבן במועצת הצמחים, משה ברוקנטל, מנהל ענף הפירות במועצת הצמחים, שמעון אנטמן ממועצת הצמחים, זאביק פרקש משה"מ (שירות ההדרכה של משרד החקלאות) ויובל עוגני מנהל חוות המחקר מתתיהו של החברה לחקלאות גליל עליון. עוד השתתפו בתצוגה חיה רק יהלום מנהלת מו"פ צפון, עמוס לוין מנהל פיתוח חקלאי בפיתוח הגליל, אסף קרת מנכ"ל בראשית, ד"ר עומר קראיין חוקר במו"פ צפון, מזכירי קיבוצים ומושבים, מנהלי מטעים, חוקרים וחקלאים.

 

על פי נתוני 'ארגון מגדלי הפירות בישראל', הודות לעונת החורף האחרונה שהתאפיינה בשפע מנות קור ההכרחיות ליבול גבוה בעצי הדובדבן, השנה צפוי יבול הדובדבן להגיע לכ- 4,000 טון בדומה לממוצע העונתי (3,500-4,000), זאת לעומת שנה שעברה 2021, אז חלה ירידה חדה בכמות היבול, עקב חורף שחון, שעמד על כ- 1,500 טון בלבד. מטעי הדובדבן ממוקמים בהרי ירושלים, הרי נפתלי, מרום הגליל וברמת הגולן, כאשר למעלה מ- 90% מהדובדבנים בארץ גדלים באזור הגליל והגולן. עונת קטיף הדובדבן תסתיים בסוף חודש יוני-תחילת יולי.

פילוח שוק הדובדבן בזנים בישראל: בורלא- 15%, רויאל דון- 10% צ'ינוק- 5%, רנייר- 20%, בינג- 30%, ואן- 5%, סטלה- 5%, הידל פינדל- 7%, סאם- 3%.

צילום: זאביק פרקש
צילום: זאביק פרקש
צילום: זאביק פרקש
צילום: עמוס לוין
צילום: זאביק פרקש

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here